Možná jste také zaznamenali ve svém okolí lákavě znějící událost se sladkým názvem „kakaová ceremonie“. Podává se tzv. ceremoniální kakao, které s tím rozpustným z obchodu nemá nic společného. Kakao působí podobně jako káva a povzbuzuje nás k aktivitě, působí však daleko šetrnějším mechanismem. Dopřejte si ho v chladných zimních měsících jako lahodnou alternativu k rannímu espressu a brzy ucítíte dlouhotrvající přísun energie.
Kakao patří k tradičním nápojům Jižní Ameriky, kde je odedávna využíváno k ceremoniálním účelům. Jeho více či méně upravené verze si napříč stoletími probojovaly cestu i k nám. Přečtěte si, co je to pravé kakao a jak jej můžete využít ku prospěchu těla i mysli.
Kakaovník pravý (Theobroma cacao) je stálezelený strom, který je domovem v Jižní Americe, zejména v oblasti Pobřeží slonoviny. Plody kakaovníku jsou asi 20 cm dlouhé lusky. V jednom lusku nalezneme 20–60 fialových semen – kakaových bobů. Kolem bobů se nachází sladká bílá dužina. Kakaové boby se sklízí ručně pomocí nožů a mačet. Ve své přirozené podobě mají velmi hořkou chuť a až díku následnému zpracování získávají nám známou jemnou chuť i barvu. Z jednoho lusku lze vyrobit až čtyři tabulky kvalitní čokolády.
Jsou známé čtyři odrůdy kakaovníku:
Forastero (komerčně nejrozšířenější)
Criollo (vyznačuje se aromatickou, jemnou chutí)
Trinitario (vznikla křížením dvou předchozích odrůd)
Arriba National (typická je jemná květinová chuť)
Kakaová hmota, máslo i prášek
Kakaové boby mají několik složek různých vlastností a způsobů užití, udělejme si v nich proto jasno:
Pražením kakaových bobů, odstraněním slupek a následným nadrcením získáme tzv. nibsy.
Fermentované, sušené a následně mleté kakaové boby jsou známé jako kakaová hmota.
Dalším zpracováním kakaové hmoty, hydraulickým lisováním, se získávají dvě složky – kakaové máslo a kakaový prášek.
Pozor na levné práškové kakao, a to i holandského typu
Aby mohl výsledný produkt nosit název kakao, je třeba v něm zachovat alespoň 20 % kakaového másla v sušině. Kakaový prášek bez kakaového másla je velmi levná surovina. Odtučněný kakaový prášek může být přírodního či holandského typu.
Holandské kakao je průmyslově více zpracované, často dochází až k přepalování prášku, čímž vzniká žádoucí tmavá barva.
Kakaový prášek se chemicky ošetřuje a zahřívá a přidávají se regulátory kyselosti pro získání jemnější chuti. Výsledkem je bezcenný produkt s pouze minimem antioxidantů. Až tedy příště budete kupovat práškové kakao, mějte na paměti, že tmavá barva rozhodně nemusí být známkou kvality, ale pouhým marketingovým trikem!
Zamilovanost ukrytá v šálku kakaa
Pravé kakao v sobě ukrývá skutečné poklady. Jak působí na naše tělo a psychiku?
Kromě kvalitních sacharidů v nich nalezneme také bílkoviny a zdraví prospěšné tuky (kakaové máslo).
Z minerálních látek se zde vyskytuje například selen, draslík, vápník, železo, zinek či síra.
O kakau se obecně ví, že je vhodné na zklidnění psychiky a vyvolává dobrou náladu. Mohou za to látky jako serotonin, též označovaný jako hormon štěstí, a aminokyseliny tyrosin a tryptofan.
Další vítanou látkou je fenylethylamin, který se v našem těle vyplavuje v období zamilovanosti.
Obsahuje velice málo sacharidů a v podstatě žádné „rychlé cukry“.
Kvalitní kakaový nápoj jistě oceníme, pokud zrovna padáme únavou a potřebovali bychom ještě chvíli zabrat. Je totiž nabitý stimulantem theobrominem.
Theobromin funguje jinak než kofein
Theobromin je přírodní alkaloid, který se vyskytuje zejména v kakaových bobech a v menším množství také v čaji, maté a kávě. Působí podobným efektem jako kofein, a to tak, že se váže na receptory, kam by se normálně navázal adenosin. Adenosin je látka, kterou naše tělo vylučuje při únavě a vyčerpání, a dává nám tak najevo, že je na místě čas odpočinku. Zablokováním adenosinových receptorů dostane tělo impuls, že únava je pryč a může dále pokračovat v aktivitě.
Na rozdíl od kofeinu však theobromin stimuluje organismus jiným mechanismem:
Kofein zužuje cévy a rozproudí krev, což zvyšuje krevní tlak. Mnoho lidí toto kofeinové nabuzení nesnáší dobře a cítí se ve velkém napětí.
Theobromin naopak relaxuje cévy a svaly. Cítíme se tak uvolněně, svěže a plní energie zároveň.
Ve chvílích, kdy potřebujete nabudit, zkuste pro příště místo po kávě sáhnout po kousku hořké čokolády nebo ideálně po šálku kvalitního ceremoniálního kakaa.
Kakaová ceremonie pro potěchu smyslů i mysli
Zajdete-li na kakaovou ceremonii, stanete se svědky proměny „obyčejného“ nápoje v elixír zdraví, vitality a radosti. Během sezení vkládají účastníci do všech hrnečků pozitivní afirmace (myšlenky s pozitivním nábojem), které přejí majiteli hrnečku. Kakao bývá zdobeno květy a kořením a popíjení může být spojeno s meditací laskavosti či jinými koncentračními technikami.
Ceremoniální kakao se vyrábí mletím kakaových bobů, čímž vzniká hustá hmota, která je následně tvarována do válce. Úhledně zabalený válec si pak můžete objednat přes e-shop.
A jak se takové ceremoniální kakao vaří?
Nejprve je třeba nakrájet nožem vhodnou gramáž – na ceremoniální účely se doporučuje 35–50 g na šálek.
Hoblinky zalijte převařenou vodou o teplotě 80 °C , nechte rozpustit a poté rozmixujte tyčovým mixérem.
Pro dochucení můžete přidat trošku mléka a medu a nebojte se přidat i různé koření dle chuti – vhodný je kajenský pepř, skořice, zázvor, kardamom či muškátový oříšek.
Kakao servírujte do šálků a ozdobte sušenými květy či skořicí.
Vzniklý nápoj popíjejte vědomě a užívejte si každý lok. Můžete vnímat jeho teplotu, vůni, hořkosladkou chuť či snad svíravost. Kakaová ceremonie může být příjemným ozvláštněním večerů s přáteli a nabízí se třeba jako nevšední silvestrovský program.
Zdroje: lazenskakava, botanic, researchgate, link.springer, osobní zkušenost s kakaovou ceremonií
Comments