top of page
Vyhledat

Vyhněte se infekcím pomocí tradiční indické očisty. Konvička nétí projasní dutiny hlavy i vaši mysl

Patříte-li k lidem, kteří často trpí na infekce dýchacích cest a ucpané dutiny, je tento článek určený právě vám. Z daleké Indie k nám před pár desítkami let totiž přišla prastará technika očisty dutin zvaná „jala nétí“ – hezky česky se jí říká konvičkování. Jedná se o výplach nosu osolenou převařenou vodou. Pomůže vám zbavit se celoroční rýmy, alergií, a také povzbudí oči unavené prací s počítačem. Nelekejte se dopředu a přečtěte si, jak na to!


V Indii je očista nosu stejně tak běžná jako čištění zubů. V naší západní civilizaci se tomuto vzoru začínáme pomalu přibližovat a stále více a více lidí se těší lepšímu zdraví díky průchodnějším dutinám.










Ochranná bariéra nosu je již řádně zanesená

Vdechovaný vzduch obsahuje řadu nečistot, bakteriálních a virových částic a choroboplodných zárodků. Úkolem chloupků v nose je tyto částice zachytit a nepropustit dále do nosu. Ty, které přes chlupatou bariéru přesto přejdou, mohou být ještě zneškodněny specializovanými žlázami hlouběji v nose.


V každém případě je však jasné, že nos je pro většinu z nás místem plným nebezpečných mikroskopických složek, které rozhodně nechceme vdechovat ani šířit po okolí. Na místě je proto pečlivá nosní hygiena.


Vyhněte se návštěvě lékaře, dbejte na prevenci!

Očista dutin je i u nás známá z lékařského prostředí. V medicíně se od nepaměti využívá proud destilované vody k pročištění zalehlých uší i nosu. Není však dobré čekat až na krizovou situaci, kdy budete muset vyhledat lékařskou pomoc. Snadnou prevenci máte přitom denně na dosah ruky.


Jak se na ni připravit?

  • Předně se zkuste oprostit od strachu z vdechnutí vody. Tělo je velmi chytrý stroj, který instinktivně reaguje na ohrožení – v případě, že se pár kapek vody dostane tam, kam nemá (tedy do dýchacích cest), jednoduše je vykašlete ven. Při jala nétí vám tedy nic nebezpečného nehrozí.

  • Technika se provádí nad umyvadlem, aby mohla voda volně vytékat z nosu ven.

  • Obstarejte si konvičku (říká se jí „lóta“) – seženete ji na internetu či v každé lékárně v plastovém či elegantnějším keramickém provedení. Plastová je vhodnější na cesty a keramická zase dodá rituálu vznešenější nádech.

  • Výplach se provádí převařenou a odstátou vodou o teplotě asi 38 °C, do které se přidá několik zrnek soli. Na 1 litr vody se doporučuje 1 čajová lžička soli, ideálně černé himalájské.

Věděli jste, že... ... voda se solí má vyšší osmotický tlak než čistá voda? To zajistí menší průchodnost do cév a nosních membrán. Osolená voda je tedy bezpečnější – a na rozdíl od vody bez soli paradoxně neštípe.

Jala nétí projasní mysl a posílí všechny smysly

Jala nétí je jednou ze šesti očistných jógových technik neboli šatkarem. V mých článcích jste se již mohli seznámit s očistou čelních dutin trátak a několika dechovými technikami. Jala nétí se neprovádí jen jakožto jógový rituál, má velký počet nesporných zdravotních přínosů. Pozitivně ovlivňuje činnost všech smyslových orgánů hlavy.


Jmenujme ty nejdůležitější účinky:

  • Pročišťuje dýchací cesty a ulevuje od ucpaného nosu.

  • Posiluje zrak a působí proti únavě očí (například z časté práce na počítači).

  • Posiluje paměť, myšlení a koncentraci.

  • Zmírňuje alergie, sennou rýmu a astma.

  • Pročišťuje čelní dutiny, což působí proti bolestem hlavy a migrénám.

  • Působí proti rýmě a zánětům dutin.

Věděli jste, že... ... konvičkovat byste měli ideálně každé ráno, hned po probuzení?

Provedení jala nétí krok po kroku

  • Konvičku naplňte vlažnou převařenou osolenou vodou.

  • Nakloňte se nad umyvadlo na jednu stranu a otevřete dokořán ústa. Nepřestávejte dýchat ústy po celou dobu očisty!

  • Do horní nosní dírky začněte pomalu nalévat roztok, volně dýchejte a dopřejte si dostatek času, aby tekutina mohla projít dutinami hlavy. Po čase začne vytékat ven spodní nosní dírkou.

  • Nechte roztok vytéci volně ven a poté silně „vysmrkněte“ zbytkový obsah do umývadla pomocí techniky kapalabáthí (prudký výdech).

  • Proveďte očistu druhou nosní dírkou.

  • Po konvičkování se doporučuje provést několik předklonových jógových pozic, aby zbylá tekutina mohla zcela vytéci ven.

Tip pro vás: Nelekejte se, když roztok několik vteřin nevytéká. V hlavě se nevstřebá a jednoznačně časem vytékat začne, u každého to však trvá jinak dlouho. Nepanikařte a pokračujte v prolévání dutin.

Pozor! Techniku není vhodné používat při akutních zánětech a ucpání dýchacích cest a také při silných bolestech uší a hlavy. Její funkce je především preventivní. Chcete-li však nejen v zimním období posílit svoji imunitu, je pravidelná očista dutin tím správným krokem.

Zdroje: intushealthcare, jogadnes, joga, osobní zkušenost autorky

21 zobrazení0 komentářů
bottom of page