top of page
Vyhledat

Žít tady a teď je základní recepturou štěstí. Vytrénujte sami sebe k pozornosti

Také máte někdy pocit, že ve vaší hlavě žije tyran, který vás neustále soudí a kárá? Za každé selhání a nedokonalost vás trestá a vysává z vás energii. Vede k vnitřnímu neklidu a beznaději – a když už to vypadá, že se blýská na lepší časy, opět převezme žezlo negativity. Chtěli byste tohoto tyrana jednou provždy vystrnadit? Vstupte do nového roku s rozhodnutím, že budete žít podle sebe. Osvoboďte vaši mysl od nadvlády ega pomocí síly přítomného okamžiku!



Existuje pouze teď. Minulost nebyla a budoucnost nikdy nenastane. Jediný okamžik, který je důležitý, je ten, který právě prožíváme. Přesto mu však málokdo dává pozornost, kterou si zasluhuje. To nevyhnutelně vede k utrpení, neboť štěstí, klid a radost lze najít pouze v přítomnosti. Jak ale tu přítomnost nepropásnout?


Nejste vaší myslí!

Mnoho zvláště východních učení tvrdí, že příčina veškerého utrpení tkví ve ztotožnění se s myslí. Věříme, že naše mysl definuje naši osobnost. To, co se mi honí hlavou, určuje, jaký jsem člověk. Co kdyby to ale bylo naopak? Zkuste se na svoji mysl podívat jako na jakýsi film, který vám neustále předkládá různé výjevy a scénáře. Staví je do minulosti či budoucnosti, anebo všelijak fantazíruje. Vysílaný program vypadá třeba nějak takto:

  • Předkládá vám, jak jste se včera zachovali špatně ke svému partnerovi. Museli jste vážně použít tak ošklivá slova?

  • Ukazuje, jak si sousedé nejspíš užívají svoji exotickou dovolenou a zároveň důrazně upozorňuje, že vy se na Bahamy asi nikdy nepodíváte, protože na to nemáte dost peněz, času, a beztak tam nemáte s kým jet.

  • Straší vás, že ten pohovor příští rok určitě pokazíte a do vysněné práce vás nevezmou, protože prostě nejste dost dobří. Nebo minimálně budete mít smůlu – ostatně jako obvykle.


Je zřejmé, že takovéto myšlenky jsou velmi zhoubné a dokážou značně zacloumat s naším sebevědomím a životním elánem. Mnoha lidem dokážou zcela vzít chuť vůbec se o něco pokoušet, když vše stejně vždy dopadne špatně.


Postoj oběti je škodlivý pro naši psychiku a praktikujeme-li ho běžně, začne se podepisovat i na fyzickém zdraví, často ve formě nevysvětlitelných autoimunitních poruch. Zvláště osoby trpící chronickými nemocemi, diabetes nevyjímaje, by si na tento styl uvažování měly dát velký pozor. Jejich zdravotnímu stavu by v ničem neprospěl.


Vytrénujte štěně k poslušnosti!

Klíč k úspěchu tkví v uvědomění, že myšlenky jsou pouze konstruktem naší mysli, která si velmi často dělá, co chce. Naším hlavním úkolem je přistihnout mysl při činu a všimnout si, že nám zhoubnou myšlenku předkládá. Jak na to?

  • Zamyslete se nad tím, proč se v určitých okamžicích cítíte takříkajíc „pod psa“. Možná zjistíte, že špatné pocity plynou pouze a jedině z toho, co vám našeptává vaše mysl. Čím víc nabourá váš klid a vyrovnanost, tím její síla a moc nad vámi roste.

  • Jakmile budete schopni tyto okamžiky odhalit, všimněte si, co se vám v oněch chvílích honí hlavou.

Nesuďte vaše představy, jen si je zvědomte. Je to stejné, jako byste posvítili na lupiče silnou baterkou – v okamžiku ztratí svoji výhodu i moc.
  • Škodlivou myšlenku zkuste jemně uchopit a odsunout ji stranou. Jak přišla, tak zase odejde.

Zkuste myšlenku vnímat jako neposlušné štěně: Učíte ho stát u boudy, ale štěně stále odbíhá pryč. Nezlobíte se na něj, ale při každém útěku jej vezmete a postavíte zpět k boudě. Tímto citlivým vedením se štěně naučí správnému chování. S myslí je to úplně stejné.



Klamy vlastní mysli

Snad nejznámějším propagátorem tvůrčí i zhoubné síly lidské mysli je německý filozof a duchovní učitel Eckhart Tolle. Jako mladý trpěl silnými depresemi a jeho život mu nedával smysl. Ve chvíli největšího zoufalství prožil jakousi transformační událost, kterou označuje jako „vhled“. Uvědomil si, že mysl nad námi ve skutečnosti nemá moc a že je možné, ba dokonce nutné, se od jejích mašinérií oprostit. Potom najdeme vnitřní klid a neochvějnou jistotu, že vše je přesně tak, jak má být. Tolle tvrdí, že tento pocit nelze vysvětlit, člověk ho musí sám prožít. V jeho bestselleru Moc přítomného okamžiku popisuje, jak si s námi mysl zahrává a jak se z jejích otěží vymanit.


Kroťte slona jemně, ale vytrvale

Starý buddhistický příměr přirovnává mysl ke slonu a naši vlastní bytost (chcete-li lidskou podstatu či osobnost) k jezdci, který se snaží slona ovládat. Slon je však daleko silnější a mocnější než jezdec a dělá si, co chce. Být správným jezdcem však znamená znát svého slona, jeho pohnutky a rozmary, a zároveň jej umět citlivě a s láskou řídit. Trénink vyžaduje hodně času a trpělivosti, ale výsledkem bude harmonická celoživotní jízda.


Zdroje: eckharttolle, kniha Moc přítomného okamžiku, osobní zkušenost

9 zobrazení0 komentářů
bottom of page