top of page
Vyhledat

Barefoot - bosá chůze pro zdraví


Přicházející léto láká k chůzi naboso. Tráva voní, mech hladí po kůži a obnažené chodidlo se na prohřáté zemi raduje. Bosá chůze stimuluje nervová zakončení, která jinak žádnou péči nedostávají. Prokrvuje celé nohy, zpevňuje nožní klenbu a posiluje svaly.


Chůze naboso (anglicky barefoot) znamená návrat k přirozenému pohybu. Zdá se to jako ideální přístup k chůzi pro každého, což však není vždy pravdou


Tělo má paměť. Špatné pohybové vzorce se učí obzvlášť rychle


Většina populace rozvinutých zemí stráví v obuvi převážnou část dne, nohy si tak zpravidla užijí přirozenosti pouze při spánku. Není proto divu, že svaly chodidel a celých dolních končetin se musí na nastavený způsob chůze adaptovat. Chodíme obvykle po nepřirozeně rovném a tvrdém povrchu (silnice a chodníky), nosíme jednostrannou zátěž (kabelku na jednom rameni), nakláníme se na stranu (mobil držený ramenem) a provádíme jen další a další nepřirozenosti. Tělo je učenlivé a nerovnováhu se snaží kompenzovat. Vychýlí se na jednu stranu, více posílí určité svaly a jiné nechá ochabnout. Důsledkem je špatné držení těla, a to doslova od základů, bolesti svalů, hlavy a samozřejmě problémy s chodidly.


Chodidla volají o pomoc

Mnoho lidí si v dnešní uspěchané době stěžuje na potíže s chodidly. Mezi nejčastější patří:

  • Vbočený palec (hallus valgus)

  • Mozoly a otlaky ve stále stejných místech

  • Zarůstající nehty a mykózy

  • Povislá příčná či podélná klenba

  • Patní ostruhy (bolavý kostní výrůstek v dolní části patní kosti)

Velmi často mají výše zmíněné zdravotní problémy stejné jmenovatele, a to špatné návyky chůze a výběr nevhodné obuvi.


Vyjděte si na boso a dopřejte chodidlům žádanou stimulaci


Klasická obuv se snaží chodidlo co nejvíce odizolovat od země a dopřát mu pohodlí v umělém prostředí (v lepším případě). Někdy ale o pohodlí skutečně nejde. Příkladem jsou třeba dámské lodičky a jiné boty na podpatku. V takovém typu obutí vypadá dámská noha sice přitažlivě, avšak rychle zleniví a odvykne si vnímat tlakové stimuly z okolí. Oproti tomu chození bosky, případně v barefoot obuvi, která bosou chůzi simuluje, navracíme noze možnost vnímat podklad a přizpůsobovat se nerovnostem.

Při bosé chůzi se toho odehrává v chodidle opravdu hodně:
  • nervy jsou aktivovány

  • nožní klenba musí vyrovnávat kontakt s terénem

  • svaly se zapojují, aby udržely tělo vzpřímené

  • způsob chůze se přizpůsobí nejistému terénu, tedy krok se zpomalí a zbytek těla zareaguje napřímením se, aby došlo k centralizaci osy těla i k udržení rovnováhy.

Barefoot obuv naleznete na českém trhu v mnoha provedeních


Vyberte si ze široké nabídky různých stylů a variant: od silných podrážek po slabší, ze syntetických či přírodních materiálů (typu kaučuk nebo konopí), pořídit si můžete letní i zimní verzi. Společný však je zaručeně dostatečný prostor pro prsty, což ocení nejen diabetici. Obvykle je podrážka natolik tenká, že ji můžete ohnout příčně či podélně nebo úplně srolovat. České populární značky s barefoot obuví jsou například Bohempia, Bosonožka či BeLenka, na jejichž webech najdete kromě produktových katalogů mnoho dalších informací o bosé chůzi.


Přecházejte na barefoot opatrně a citlivě

I když je barefoot chůze přirozená, je nutné myslet na to, že většina dospělých lidí na ni není dobře připravená. Celoživotní kazajka z obuvi více či méně vyrušila schopnost chodidla vnímat terén. Naopak vedete-li malé děti od samého počátku k chůzi na boso či v barefoot obuvi, předejdete tak rozvoji mnohých pohybových zlozvyků. Zvažujete-li přechod na bosou obuv nebo dokonce přímo chůzi na boso, musíte pro svoje zdraví a bezpečnost dodržovat několik zásad:

  1. Zkonzultujte stav svých chodidel a vhodnost bosé chůze s podiatrem (lékař specializující se na chodidla).

  2. Jděte na to postupně. Nejdříve vyzkoušejte barefoot boty se silnější podrážkou, časem zkuste tenčí podrážku, poté můžete přejít na tzv. ponožkoboty a chůzi naboso zařaďte až nakonec.

  3. Při chůzi naboso zkraťte krok. Stane se to přirozeně, protože chodidlo bude chtít mít větší kontrolu nad došlapem.

  4. Našlapujte více na konečky prstů a méně na paty, zkuste paty odlehčit při každém kroku.

  5. Dopřejte si po bosé chůzi odměnu v podobě masáže chodidel či koupele.


„Pokud správně našlapujeme, přispíváme k regeneraci krevního oběhu. V tradiční obuvi se toho však dá dosáhnout jen velmi těžko. Věřím, že kontakt nohy s podložkou je dobrým nástrojem pro obnovu či udržení cirkulace krve, a tedy minimálně pro zpomalení neuropatie (bolestivé nervové onemocnění)," vysvětluje barefoot trenér Matúš Svinčák.


Kompromisní boty mohou být vhodným řešením pro každého


Zpočátku můžete vyzkoušet tzv. kompromisní barefoot boty, které tvoří účelný středobod mezi klasickými a barefoot botami. Mívají zesílenou podrážku nebo alespoň patu a zároveň mají hodně místa na prsty. Přivyknete-li si na kompromisní boty a zvládnete-li správnou chůzi v nich, můžete časem přejít na plnou barefoot verzi. Chodit zdravě není snadné, ale s trochou tréninku to jistě zvládnete a vaše nohy vám za to poděkují!


57 zobrazení0 komentářů
bottom of page