top of page
Vyhledat

Brazilský zouk je tancem pro radost i štíhlou linii

Neaktivita a sedavý životní styl přidávají kila navíc, vedou k úbytku svalové hmoty a zpomalení srdeční činnosti. Tyto faktory výrazně snižují kvalitu života a přispívají k rozvoji civilizačních chorob spojených s obezitou, cukrovkou a kardiovaskulárními onemocněními. Zkuste změnit svoje návyky a vyzkoušejte tanec – sport, který je přínosný a zábavný zároveň.

Tančit se dá kdekoliv, nepotřebujete speciální povrch ani obuv. Důležitý je však taneční partner!


Na rozdíl od většiny jiných sportů může mít tanec velice různorodé podoby, od upjaté společenské formy přes mírně řízenou párovou verzi až po zcela uvolněný „freestyle“ pohyb. Vyzkoušejte různé styly, experimentujte s pohybem a objevte tanec, který vás pohltí!


Sport musí těšit

Nabízí se otázka, proč lidé netráví více času sportem a jinými fyzickými aktivitami. Pojďme na ni hledat odpověď a rovnou možné řešení pohyb, který si zamilujete!


Prvním důvodem, proč mnoho lidí nesportuje, je slabá fyzická kondice. Lidem s nadváhou činí větší potíže začít sportovat než štíhlejším a aktivnějším lidem. Sport je pro ně často nepříjemný a připadají si nepatřičně. Druhým důvodem bývá strach z reakce vlastního těla na nezvyklou aktivitu. Jednoduše se bojíme nových činností. Možná nejvýznamnějším faktorem je však nuda. Lidé nesportují, protože je to nebaví. Nesporné zdravotní přínosy ani reálné hrozby civilizačních chorob nejsou dostatečně velkým důvodem pro opuštění cesty pohodlí, ovšem zábava tuto moc má. Co je zábavné, je opakovaně vyhledávané.











Improvizační sólový tanec vás oprostí od všech starostí a pomůže vám napojit se na sebe sama. | zdroj: Pixabay


Klíčem k úspěchu každého jedince je tedy najít si vhodnou pohybovou aktivitu, která by ho bavila do té míry, že by ji byl schopen provádět pravidelně, bez úsilí a měl z ní radost a dobrý pocit.



Zouk, to je mladý tanec z Brazílie

Toužíte-li po možnosti volného projevu a uvolnění bez svazujících pravidel společenských tanců, zvolte volnější taneční styly, které jsou založené na improvizaci a citlivém vnímání partnera. Jedním z nich je ne příliš známý zouk, párový tanec, který se začal formovat teprve v 90. letech minulého století v Brazílii. Vychází z lambady a objevují se v něm prvky dalších latinsko-amerických tanců (mambo, bachata, kizomba a další). Původní lambada však byla velmi svižná a tanečníci hledali cesty, jak ji zvolnit, aby si tanec mohli více vychutnat. Drobnými úpravami se lambada postupně přetvořila ve zcela jiný tanec, který dostal název zouk.


Jméno už je zabrané!

Jelikož označení „zouk“ bylo v době formování tohoto tance již používané pro určitý hudební styl v oblasti Karibiku, dostal tento nový tanec přízvisko „brazilský“, aby se odlišil od svého karibského jmenovce. Toto převzetí jména však i v dnešní době vyvolává určitou averzi ze strany karibských hudebníků a mnoho stran si na „zouk“ žádá autorské právo.


Tančíme na milion způsobů

Tento tanec se liší od mnoha klasických tanců v tom, že nemá přesně daná pravidla a taneční projev je tak značně individuální, vycházející z originality každého tanečníka. Přední vyznavači zouku ho tak postupem času tvořili k obrazu svému a promítali do něj svoje představy o „ideální formě“, která samozřejmě neexistuje. Tak vzniklo mnoho stylů, například:

tradiční (brazilský) zouk obsahuje základní vzorce a běžné figury lambazouk rychlejší verze s opačným rytmem vycházející z původní lambady soulzouk jemná verze, která klade důraz na procítění tance a radost z něj neozouk obsahuje kruhové pohyby a dbá na principy biomechaniky urban zouk streetová verze tance ovlivněná hip-hopem


Zlatá zásada „vedení a následování“

Asi hlavní předností zouku oproti jiným tancům je důležitost vztahu „leader vs. follower“, tj. ten, kdo vede (obvykle muž) vs. vedený (obvykle žena). Běžné je však i prohození rolí, kdy vede žena muže nebo tančí osoby stejného pohlaví spolu. V pozici toho druhého si daleko lépe uvědomíte úskalí opačné role a při návratu do své „hlavní“ úlohy tak budete daleko vnímavější. Leader a follower mají velmi blízký fyzický i mentální kontakt, je nutné pečlivě vnímat svého partnera a zvolené pohyby mu přizpůsobovat. Tanec funguje jako rozhovor. Je založen na důkladném vedení a pozorném následování a sebemenší zaváhání naruší plynulost pohybu a dá vám okamžitou zpětnou vazbu. Taneční kreace však můžete praktikovat i sólo bez partnera.


Rytmus a hudba

V lekcích pro začátečníky vám vysvětlí, že základní rytmus zouku je „slow quick quick“, tzn. jeden pomalý a dva rychlé kroky. Běžně se však vžilo označení „tum čik čik“, jehož původ je neznámý. Jak v tanci rostete, budete toto frázování opouštět a začnete experimentovat se složitějšími a více nepravidelnými rytmy. Zouk má mnoho forem a šikovní tanečníci dokáží tančit téměř na vše. Běžně se tančí na populární písničky, není však výjimkou, že se na trénincích využívá hudba valčíku, opery nebo cimbálová muzika. Při takovém tanci se nejen nutně oprostíte od klasického „tum čik čik“, ale také se skvěle pobavíte.



Zouk je proměnlivý tanec, který se lehce kombinuje s prvky jiných tanců. Typická zouková hudba neexistuje a zoukeři rádi přijímají hudební výzvy, přimhouří oči a o písničkách říkají, že jsou „zoukable“, tzn. „na tu by to šlo“.


21 zobrazení0 komentářů
bottom of page