top of page
Vyhledat

Dětská jóga zklidní i toho největšího raubíře! Zacvičte si ji společně se svými ratolestmi


Zažíváme to každoročně všichni. S přicházejícím podzimem se dny zkracují a večery přichází stále dříve a dříve. Některé dny dokonce proprší celé a do dlouhých procházek v dešti se nám s malými dětmi vážně nechce. Nevadí, i uvnitř si lze užít spoustu zábavy, a to i té prospěšné! Důležité je vybrat si takové aktivity, které budou blízké jak dětem, tak i vám samotným. Do vašeho hledáčku se tak může dostat třeba dětská jóga!


Mnoha rodičům naskakuje husí kůže při představě hodiny prosezené na koberci s autíčkem v ruce. Deskové hry už máme ohrané, anebo u nich děti dlouho nevydrží. Knížky už jsme také četli, na malování zrovna není nálada a bábovka ze společného pečení je ještě na stole. Přitom s naším dítkem chceme aktivně trávit čas a především si ho společně užít. Jak na to chytře a prakticky? Dětská jóga může být odpovědí...


Spokojení rodiče, spokojené dítě

Klíčem k úspěchu je dělat třeba i to, co baví právě nás dospělé. Ač to může znít na první dojem sobecky, je to především radost dospělých, co děti baví nejvíce. Děti se k dospělácké činnosti většinou vesele přidají, když vidí nadšeného rodiče. A je jim jedno, jestli se jedná o divoký tanec po kuchyni, kdy z mobilu hraje tátova oblíbená hudba, nebo vytváření zvířátek z kaštanů s mámou, kterou toto „naivní umění“ opravdu baví.

Ne nadarmo se říká: „Spokojená máma (či táta), spokojené dítě.“

Další tip pro vás: Jestliže vám momentálně dochází nápady na dovádění s dětmi, nabízí se podzimní halloweenské tvoření. Ať už budete společně vydlabávat dýni nebo se pustíte do výroby strašidelného kostýmu, děti to určitě ocení. Mějte při tom na paměti, že nejde o dokonalý výsledek, ale o společně strávený čas plný veselí.


Příjemným a hlavně zdraví prospěšným zpestřením je dětská jóga

Pokud chcete spojit zábavné s užitečným, můžete se inspirovat prvky z dětské jógy. Jóga pro děti vychází z jógy pro dospělé, je však uzpůsobena schopnostem dětí přiměřeně k jejich věku. Podporuje zdravý životní styl a celkově větší radost ze života. Děti se díky ní učí vnímat své tělo a znát své fyzické i psychické možnosti.


Na jakém principu funguje jóga pro děti?

V mnoha městech v České republice probíhají lekce jógy pro děti a jejich doprovod. Zapojením příběhů a pohádek, rozličných pomůcek a hudby se cvičení stává hrou. Děti díky cvičení přirozeně rozvíjí svoji sílu, flexibilitu, vytrvalost, rovnováhu a soustředění.

Pomocí jógových pozic si děti například vyzkouší, jaké je to být stromem, horou nebo různými zvířaty, čímž si rozvíjí představivost a kreativitu.

Na závěr lekce bývají vždy zařazeny jednoduché dechové techniky a odpočinek s relaxací, což je v dnešní uspěchané době dobré umět již od dětství. Dítě pak může mnohé z naučených dovedností předat doma i svým rodičům, kteří se s relaxací třeba často nesetkávají.


Přemýšlíte, zda je jóga vhodná právě pro vaše dítě?

Každé dítě je jiné a ve vztahu s jógou platí, že si z ní každé vezme to, co zrovna potřebuje. Jinými slovy, příliš aktivní děti jóga zklidní, lenivější děti naopak povzbudí a těm tišším pomůže vybudovat sebevědomí a dodá životní elán.

Díky lepšímu porozumění svým emocím dojde i k posílení imunity, což je v období podzimních plískanic více než vítané.

Jógová inspirace pro děti aneb Hrajte si na zvířátka!

Mezi nejoblíbenější jógové pozice u dětí se řadí zvířátka a další prvky z přírody. Zde nabízíme několik tipů, co do dětské jógové praxe zařadit:

  • Slunce – Postavíme se rovně, ruce jsou svisle (zpuštěné dolů) a pomalu svíráme a rozevíráme pěsti a ruce zvedáme vzhůru. Představujeme si, že to jsou teplé sluneční paprsky. Vytvoříme rukama kolo ve tvaru sluníčka.

  • Klíčící semínko – Sedneme si do dřepu a hlavu dáme ke kolenům, ruce spojíme před hrudníkem. Představíme si, že jsme klíčící semínko. Pomaloučku zvedáme ruce nad hlavu a i celé tělo se napřimuje. Když jsme ve vzpřímené poloze, rozevřeme paže od sebe. Z každého semínka může vyrůst jiná rostlinka – třeba pampeliška, kopretina nebo zvonek.

  • Žába – Uděláme dřep s mírně pokrčenýma nohama, spojíme dlaně před hrudníkem, přitlačíme chodidla k zemi a protáhneme záda vzhůru. Jdeme do stoje, roztáhneme ruce a prsty a můžeme si vyskočit.

  • Had – Ležíme na břiše a syčíme. Dlaněmi a předloktím se odtlačujeme od země a vlníme se do stran.

  • Kočka – Klekneme si, postupně se přesuneme na kolena a obě ruce a lezeme „po čtyřech“. Pomalu se vyhrbíme a pak zase prohneme až k zemi, jako když kočička líže mlíčko.

Pro začátek si můžete zacvičit něco z naší nabídky, ale zábavné bývá i vytváření vlastních pozic. Fantazii se v dětském světě meze nekladou a tvorba kreativních pozic bude bavit vás i vaše potomky.


Jóga jako univerzální lék napříč generacemi

O tom, že jóga pozitivně působí na zdraví dětí i dospělých, se není třeba rozepisovat. Nedávná studie na dětech a dospívajících uvádí, že pravidelné cvičení jógy vede k optimalizaci hladiny glukózy i cholesterolu. Navíc přirozeně dochází ke snížení krevního tlaku, zlepšení dýchacího, oběhového a nervového systému. Tím, že se cítíme fyzicky lépe, se nám zlepší i nálada a celkově se zvýší kvalita života.

Věděli jste, že správným prováděním jógových pozic povzbudíte nervový a oběhový systém a přímo stimulujete činnost vnitřních orgánů, tj. mimo jiné i slinivku břišní a játra? A právě toto pomáhá s vyrovnáním funkcí endokrinního systému.


3 zobrazení0 komentářů
bottom of page