top of page
Vyhledat

Hormonální jógová terapie - cvičební sekvence (Díl 2)

V předchozím díle jsme se seznámili s technikou hormonální jógové terapie (HJT) a dozvěděli jsme se, komu může pomoci s hormonální disbalancí. Nyní se zaměříme na vlastní provedení sekvence a popíšeme si, jakým způsobem při ní dýchat, aby se dostavily kýžené výsledky. Pozor, HJT ale není vhodná pro všechny!


Jak se cvičí?

Sestava cvičení trvá asi 30 minut a skládá se ze dvou částí – „zahřívací sekvence“ (5 minut) – obsahuje cviky na protažení a rozdýchání a „každodenní sekvence“ (30 minut). Pro dosažení optimálních výsledků by se sestava měla cvičit každý den (minimálně však 3x týdně) a to celá. Nedoporučuje se vybírat si pouze určité cviky, upravovat je a měnit jejich pořadí, protože síla cvičení tkví právě ve správném provedení a unikátním propojení pozic. Cvičení probíhají ve stoje, v sedě i v leže a využívá se u nich koncentrace na určité oblasti těla, speciální dech a u některých cirkulace energie – příjem a zádrž energie ve žlázách.



Jak se dýchá?

HJT využívá především dechové techniky bhastriku a kapalabathi. Kapalabhati (překládáno jako „zářící lebka“) snižuje při pravidelné praxi hladinu glykémie. Zvyšuje funkci a vitalitu slinivky břišní a regeneruje buňky, ve kterých vzniká inzulin. Tato technika spočívá v pasivním nádechu a rázném aktivním výdechu, při němž se zapojí břišní svalstvo.


Bhastrika (označována jako „kovářské měchy“) je aktivizační dechová technika. Stimuluje celkový metabolismus, termoregulaci a masíruje břišní orgány a žlázy, čímž reguluje trávicí systém. Dech spočívá v silném a aktivním nádechu i výdechu připomínajícím princip kovářských měchů.


Cvičení vhodné téměř pro všechny, ale...

Jemné a snadné cviky sestavy HJT jsou vhodné téměř pro každého, bez nutnosti předchozí jógové praxe. Jedná se o terapeutickou jógu, která počítá s určitými zdravotními omezeními praktikantů. Výjimku však tvoří těhotné ženy a mladé dívky, jejichž endokrinní systém se stále vyvíjí. Neměly by ji cvičit ani ženy v období menstruace. Pozor by si měli dát lidé, kteří prodělali nebo právě bojují s rakovinou a s hyperfukncí štítné žlázy. Vzhledem k dynamickému charakteru prováděných dechů se cvičení nedoporučuje rekonvalescentům po operacích, pacientům s akutními břišními záněty a lidem trpícím závažnými srdečními, dýchacími a psychickými poruchami. S těmito omezeními je možné cvičit jemnější a na míru upravenou formu sestavy, ale pouze pod vedením zkušeného cvičitele HJT.


Kurzy jsou dostupné po celé republice


Celosvětová popularita HJT v dnešní době stále narůstá. V České republice se tato technika vyučuje na kurzech pořádaných lektorkami, které prošly školením přímo od zakladatelky Dinah Rodriguezové. Školení jsou buď víkendová a nebo měsíční, s pravidelným setkáváním jeden večer v týdnu. Kurzy HJT pořádají například organizace Svět hormonální jógy (Šárka Simonidesová), Hormonání jóga (Jana Černotová), Centrum hormonální jógy (sdružení certifikovaných lektorů systému HJT) a další. Se sekvencí HJT se můžete setkat ve zprostředkovaném podání i na mých lekcích :-)


Nyní již víte, jak HJT funguje a komu může pomoci. Nespadáte-li do žádné z kontraindikačních kategorií, zkuste se s touto mocnou technikou seznámit osobně a možná zjistíte, že na vaše "nevyřešitelné" potíže existuje lék.

14 zobrazení0 komentářů
bottom of page