top of page
Vyhledat
Obrázek autoraDaniela Pečínková

Na vlně radosti a pohodlí za všech okolností: Zkuste žít ve stylu hygge!

Také milujete ten pocit, kdy po návratu z práce sundáte oblečení, ve kterém se cítíte jako v kazajce, odložíte šperky a navléknete si starou chundelatou mikinu? Máte radši zátiší důvěrně známého domova než ruch a vír vánočních trhů na přezdobeném náměstí? Buďte v klidu, nejspíš patříte ke stále vzrůstajícímu počtu vyznavačů skandinávského stylu života plného klidu a pohody, známého jako hygge (čti hyge). Chcete-li si svůj svět ještě více zachumlat do peřiny důvěrnosti a bezpečí, inspirujte se našimi hygge tipy!

Skandinávské slovo hygge pochází z norštiny. Dnes se však vyskytuje především v dánském slovníku jakožto zkratka slova „hyggelig“, které značí pocit útulnosti, klidu, pohodlí a tepla. Tyto výrazy samotné v nás přirozeně vzbuzují pozitivní pocity a zvláště v předvánočním shonu představují mety, kterých se více či méně úspěšně snažíme dosáhnout. Přitom klid a vyrovnanost potřebujeme všichni! Dopřejte si porci hygge i vy a nadělte si pod stromeček domácí radost a pohodu. Je to snazší, než si myslíte.


Nejšťastnější lidé žijí ve Skandinávii

Hygge je spojováno především s Dánskem, a to z jednoho prostého důvodu: Dánové se umí udělat šťastnými. Dle unikátních průzkumů World Happiness Record z roku 2022 je Dánsko druhou nejšťastnější zemí světa, hned po Finsku. V předchozích průzkumech se dokonce dlouhodobě drželo na první příčce. Česká republika zaujímá v porovnání se severem poměrně úctyhodné 18. místo. Možná není náhodou, že Skandinávie patří k zemím s nejnižším výskytem diabetu vůbec.

Přitom hlavní město Dánska, Kodaň, je podle výzkumů osmým nejdražším městem světa, a dovolit si tak luxusní životní styl není možné pro každého. Že by snad to štěstí, muška jenom zlatá, netkvělo jen v penězích?

Ač by se mohlo zdát, že Skandinávie je opředena clonou smutku, chladu a melancholie, opak je pravdou. Našli snad seveřané recept na univerzální štěstí, nebo jen umí v každodenním životě používat snadné techniky, jak si svůj svět zpříjemnit?


Jak se měří štěstí?

Komise organizace World Happiness Record, která se zabývá stanovením míry životního štěstí napříč kontinenty, definovala 6 kritérií šťastného života:

  • hrubý domácí produkt na hlavu (ekonomická zdatnost státu)

  • sociální podpora (a s ní související pocit bezpečí a opory v krizi)

  • délka života ve zdraví (celoživotní zdravotní stav)

  • svobodu volby v životě (související s vládním režimem)

  • štědrost (stanovená na základě dat charitativních organizací)

  • pociťování korupce na úřadech a v byznysu (vnímána jako spravedlnost v daném státě)

V těchto parametrech si stojí Finsko a Dánsko téměř nastejno. Můžete sami posoudit, jak vnímáte v těchto oblastech Českou republiku. Dle průzkumů jsou na tom v míře státního štěstí Češi relativně dobře, v žebříčku nás stahují pouze dva parametry – štědrost a pociťovaná míra korupce. Co třeba zkusit myslet letos více na druhé a podpořit lidi v nouzi? Možná to zvýší váš subjektivní pocit štěstí nečekaným způsobem.


Hygge lze vnímat všemi smysly

Severské státy dlouhodobě vykazují nejvyšší míru štěstí. Přitom musí neustále kompenzovat podmínky, které jim nadělila příroda. Dlouhé a chladné zimní období, na úplném severu často bez slunečního paprsku po mnoho týdnů, na radosti a elánu do života nepřidá. Seveřané si však našli způsob, jak se s nepřízní přírody vyrovnat a užívat si tepla a světla i v sychravých zimních měsících.


Dánové nevnímají hygge jako soubor návyků nebo snad věcí, jak to často chápou jiné státy.

Odmalička jsou dánské děti vychovávány v souladu s přírodou, je v nich pěstována láska k jednoduchosti a funkčnosti a jsou v nich formovány hodnoty vztahů – k přátelům, kolegům, rodině i k sobě.

Na těchto stavebních kamenech potom funguje jejich svět, který je plný prvků dodávajících životní radost.

Hygge lze zjednodušeně vnímat jako vytváření vlastního životního prostoru tak, aby byl v souladu s tím, co vás dělá šťastnými. Pro každého tak hygge znamená něco jiného.

Domov ve stylu hygge, který voní klidem a pohodou

Chcete-li přetvořit svůj domov v oázu radosti a pokoje, inspirujte se našimi hygge tipy:

  • Svíčky a oheň. Tlumené světlo svíček k pocitu útulnosti a bezpečí patří. Máte-li možnost zapálit oheň v krbu, můžete se navíc nechat chlácholit zvukomalebným lupáním plamene.

  • Aromaterapie. Několik kapek vonné esence v aromalampě zajistí nasávání pohody i pomocí čichu. Předvánoční čas si můžete zpestřit také oblíbenou purpurou nebo tzv. františkem – pálené dřevěné uhlí s vonnou esencí.

  • Chlupaté deky. Znáte ten pocit, kdy se po dlouhém dni zachumláte do oblíbené deky až po uši a schováte se před světem s knihou v ruce? Zabalení se do přikrývky vyvolává pocit bezpečí a soukromí, který je v předvánoční době zvláště vítaný.

  • Pohodlné oblečení. Chundelaté ponožky a pantofle, do kterých se dají zabořit prsty. Vytahaná, ale o to důvěrnější mikina plná vzpomínek. Kalhoty s volnou gumou a vysokým pasem. Tyto módní kousky sice okolní svět neocení, ale za dveřmi vašeho bytu se stanou tím pravým společníkem pro chvíle hygge pohody.

  • Teplé nápoje. Láska prochází žaludkem a teplé pití na konci mrazivého dne udělá s vaší psychikou hotové zázraky. Jako v pohádce se budete cítit s hrnkem kvalitního horkého kakaa, které si mohou čas od času dopřát i diabetici. Pro klid v duši můžete zvolit také zázvorový čaj s citrónem a troškou medu. I samotná příprava nápoje může být hygge rituálem sama o sobě, věnujete-li jí patřičnou pozornost.

  • Dřevo a kámen. Obklopujte se jednoduchými přírodními předměty. Vašemu hygge interiéru by mělo dominovat světlé dřevo, tlumené tóny a přírodní materiály, jako je keramika či sklo.

  • Minimalismus. Zkuste zredukovat počet věcí, kterými se obklopujete, a nechejte jen ty, které ve vás vzbuzují radost a vděk. Vytvořte si jednoduchý, přehledný a čistý interiér, který na vás bude působit přívětivým a útulným dojmem.

Hygge nemusí být ale jen o úpravě domova. Radost do života bezesporu přináší i kvalitně strávený čas s blízkými. Dopřejte si nerušený večer s přáteli u sklenky vína, ať už doma, nebo ve stylové vinárně – samozřejmě se svíčkami a chlupatými dekami. Nejsou-li přátelé zrovna k mání, může vám být příjemným společníkem váš domácí mazlíček. Kočka vrnící na klíně, vůně a kouř z šálku horkého kakaa a oheň praskající v krbu jsou dokonalou cestou k pravému hygge.

16 zobrazení0 komentářů

留言


bottom of page