top of page
Vyhledat

Vaše mysl má velkou moc! Ponořte se do klidu pomocí vědomé relaxace


Civilizační choroby mají mnohdy společného jmenovatele – stres. Nemusí se vždy jednat o extra náročné situace. Nepříjemné napětí a úzkostný pocit si častokrát vyvoláváme sami nevhodnou reakcí na prožívanou událost. Sami však opět můžeme převzít kontrolu nad vlastní myslí a vrátit se zpět na cestu ke zdraví. Ukážeme vám, jak na to snadno a hned s využitím vědomé relaxace.


Vliv stresu na rozvoj fyzických onemocnění je vědecky prokázán

Mnoho studií prokázalo přímou souvislost mezi vystavením se stresorům a rozvojem různých chorob, které označujeme jako psychosomatické. Přirozené reakce na zdánlivě neřešitelnou situaci jsou: rezignace a pocit beznaděje. Právě toto jsou signály pro vznik hormonálních abnormalit v čele s vyšší produkcí hormonu kortizolu, který je známý pod názvem hormon stresu. Běžným projevem je také hromadění vnitroorgánového tuku, což vede k rozvoji inzulínové rezistence a k obezitě a diagnóze diabetu 2. typu už schází jen příslovečná poslední kapka. Další přidružené choroby čekají doslova za rohem...


Relaxační techniky pro začátečníky

Vědomá relaxace je stav, kdy vlastním úsilím dochází k uvolnění psychického i fyzického napětí. Jedná se o aktivní činnost, mysl je vysoce pozorná a smysly ostražitější než jindy. Pasivní odpočinek na pohovce za vědomou relaxaci rozhodně považovat nelze. Nemusíte se však obávat. Pokud se skutečně snažíte aktivně relaxovat, zdárné výsledky se jistě dostaví. Jediným zásadním bodem pro úspěch této techniky je vědomá pozornost.


Zde uvádím několik snadných způsobů relaxace:

  • Vnímejte svůj dech. Zastavte se a několik vteřin pozorujte každý nádech a výdech. Všimněte si i krátkých, ale důležitých mezer po nádechu i výdechu. Zkuste jemně prodlužovat nádechy i výdechy, můžete si počítat každou fázi na 4 doby, později můžete dobu prodlužovat.


  • Vyzkoušejte různé dechové techniky. Řízený dech je velmi efektivní metodou relaxace. Pošlete svůj dech do oblasti spodních žeber, experimentuje s dechem do boků a do spodní části zad. Zkuste s nádechem rozšířit spodní žebra od sebe a vnímejte, jak jsou plíce naplněné čerstvým vzduchem a tělo novou dávkou energie.


  • Praktikujte autogenní trénink. Pomocí vizualizace se přeneste do stavu, ve kterém vám bude dobře. Síla vaší představivosti způsobí, že jste najednou zdraví, plní vitality, bez léků či inzulínu a vaše vysněná postava vypadá v nových plavkách přímo skvěle! Za zavřenými víčky setrvejte chvilku ve světě fantazie a uvědomte si, že se usmíváte.


  • Ponořte se do hormonální meditace. Zvládnete-li mysl pomocí předchozích technik utišit natolik, že bude zcela klidná, můžete začít jemně pracovat se svou vnitřní energií. Ideálním stavem pro tuto praxi je tzv. hladina alfa, které dosahujete těsně před usnutím (v tom případě však máte k dispozici jen několik vteřin) nebo právě při stavu meditace. Zaměřte svoji pozornost na žlázy, které potřebujete harmonizovat. Fyzicky prociťte tyto žlázy v místě, kde se nachází, a vysílejte k nim lásku, pochopení a soucit. Myšlenka, kterou vysíláte, se vám vrátí v realizované podobě. Ať už je funkčnost těchto žláz jakkoliv omezená, nahlížejte na ně pozitivně a s vděčností. Vizuální pomůckou může být vlna energie vaší oblíbené barvy, kterou s každým nádechem přijímáte nosními dírkami a s výdechem ji vyšlete do určité žlázy.

Netlačte na sebe. Z počátku věnujte relaxaci 5 až 10 minut denně. Možná časem zjistíte, že se na tyto chvilky klidu těšíte a budete je aktivně vyhledávat. Postupně můžete zařazovat delší intervaly, které vám dají prostor proniknout hlouběji do tajů meditace, do zákoutí svého vlastního nitra.


Zdroje: pubmed.ncbi

7 zobrazení0 komentářů
bottom of page