top of page
Vyhledat

Vědci doporučují lesní terapii. Pobyt v lese snižuje deprese i krevní tlak a viry v něm nemají šanci


Vyzkoušeli jste někdy sami na sobě, jak svižná chůze lesem zlepší náladu a dodá energii? Zvláště během slunných podzimních dní je pobyt v lese balzámem na tělo i duši. Vzduch pod korunami stromů je prosycen kyslíkem a vůně jehličí navozuje pocit čistoty a svěžesti. Věděli jste ale, že za léčivými účinky stromů stojí ověřená vědecká fakta?


Lesní prostředí je jedinečné. Silice vzlínající z jehličí obsahují látky prospěšné stromům i lidem a při pobytu v lese jsou cítit na každém kroku. Vyvolávají v nás klid a pohodu a kdekomu možná připomínají bezstarostné letní prázdniny. Mnoho lidí v dnešní hektické době vyhledává lesní prostředí pro jeho zklidňující účinky. Les však nepůsobí blahodárně pouze na naši mysl, jeho pozitivní vliv byl zaznamenán i na mnoho ryze fyziologických funkcí lidského organismu. Přečtěte si, jak může pobyt pod korunami stromů prospět i vám.


Kořeny jsou "mozkem" stromů

Rostliny se na rozdíl od živočichů nemohou hýbat, protože jsou kořeny připoutány na místo. Proto si musely evolučně vyvinout jiné strategie obrany než útěk. Jsou to právě kořeny, které jsou považovány za jakýsi „mozek“ rostlin, protože zde probíhají zásadní rozhodovací procesy a komunikací kořenů se zbytkem stromu i kořenových systémů jednotlivých rostlin vzájemně dochází k vyhodnocení situace a odpovídající reakci na ni.

Dalo by se tedy zjednodušeně říci, že stromy rostou „hlavou dolů“.

Fytoncidy chrání stromy i ostatní bytosti v blízkosti

V případě ohrožení začne strom produkovat esenciální oleje zvané fytoncidy, které jej chrání před viry a bakteriemi. My lidé je známé jako vonné oleje do aromalamp, které mají za cíl vyčistit vzduch a zpříjemnit atmosféru v místnosti (např. tea tree, borovice či eukalyptus). Kromě ochrany stromu však tyto silice pomáhají i ostatním organismům v okolí, včetně lidských návštěvníků.


Studie dokazují, že pobyt v lesním prostředí výrazně snižuje výskyt depresí, zlepšuje náladu a funkčnost imunitního systému, snižuje krevní tlak a srdeční tep, zvyšuje kvalitu spánku a kreativitu. Nové studie také naznačují, že by stromy mohly mít i protirakovinný účinek.

Lesní terapie jako příjemná cesta ke zdraví

Původ myšlenky, že stromy mohou léčit, je určen do oblasti Japonska, kde tradiční zenoví mistři využívali klidu a síly stromů pro svou meditační praxi. Stromy byly odedávna využívány pro zklidnění mysli a posílení životního elánu, ale až moderní doba umožnila provádět vědecké výzkumy vlivu na fyzické zdraví člověka. Díky úspěšným objevům bylo pobývání v lese navrženo jako terapeutická metoda a nyní je přírodní terapie nabízena ozdravovnami i renomovanými nemocnicemi po celém světě.


V balíčcích služeb poskytovaných mnoha zdravotnickými zařízeními můžeme číst názvy jako "terapeutická zahrada", "terapie prací v okrasné zahradě", "léčivá zahrada" či "lesní terapie". Bezpochyby se jedná o atraktivní označení, která přilákají zejména měšťany toužící po kontaktu s půdou a rostlinami. Pobyt v přírodě a manuální práce na zahradě či v lese však mají prokazatelné léčivé účinky na zdraví, tak proč to nezkusit?


Studium vlivu lesa na zdraví napříč kontinenty

Výzkumem účinku stromů na zdraví člověka se zabývají především japonští vědci, kteří lesní terapii nazývají atraktivním termínem „lesní koupel“ (v originále shinrin yoku). A skutečně, spokojené rochnění se v mechu za svitu podzimního slunce a šumění listí připomíná luxusní lázeňskou proceduru, kterou si můžete dopřát zcela zdarma. Více se můžete dozvědět v knize z roku 2018 s titulkem „Forest Bathing“.


V Evropě proslavil les a jeho mimořádné léčivé schopnosti známý německý lesník, přírodovědec a spisovatel Peter Wohlleben. Jeho knihy o vztahu mezi přírodou a člověkem jsou pro svoji poutavost a názornost obdivovány čtenáři po celém světě. Jakožto revírník se Wohlleben ve svých knihách zabývá zejména problematikou lesa a pomocí moderních výzkumů ukazuje, jak lesní terapie může prospět našemu zdraví. Své poznatky podložené vědeckými fakty shrnuje např. v knihách Než stromům dojde dech, Přírodě na stopě, Tajný život stromů. Co cítí, jak komunikují - objevování fascinujícího světa a v mnoha dalších.

V knihách se dozvíte například tipy, jak předpovídat počasí pomocí přírodních jevů, nebo užitečný fakt, že pod stromy je díky fytoncidům sterilní prostředí, tudíž tam nehrozí nakažení nemocemi.

Lesní relaxace pro všechny smysly

Pro regeneraci těla i duše postačí ležérní procházka lesním prostředím. Pokud však chcete svůj pobyt v lese ozvláštnit, vyzkoušejte následující tipy:

  • Reflexní masáž nohou. Najděte místo s hustým měkkým mechem. Sundejte si boty a projděte se v mechové peřince. Nořte prsty hluboko dovnitř a zkuste utrhnout několik rostlinek. Mechová masáž krásně aktivuje nervy v chodidlech.

  • Trénink hmatu. Dotýkejte se kůry různých stromů a vnímejte rozdíly mezi druhy. Je hrubá či jemná? Jaký má vzorek? Drolí se, nebo je lepkavá? Zkuste ke kůře i přičichnout a možná ucítíte opojnou vůni pryskyřice. Vnímejte svou kůží i další prvky – jemný dotek větru či teplé sluneční paprsky.

  • Trénink zraku. Lehněte si pod koruny stromů a pozorujte kontrast mezi větvemi, listovím a oblohou. Vnímejte odstíny zelené, jak sluníčko prochází skrze listí či jehličí. Trénujte okohybné svaly při zaostřování na různě vzdálené a osvětlené prvky.

  • Trénink sluchu. Zaposlouchejte se do hlasu lesa. Zkuste zavřít oči a vnímat rozdílné zvuky – kolik jich slyšíte? Možná se ozve kukačka, možná zpovzdálí uslyšíte varování dravce, někde poblíž praskne větvička a z dálky bude snad slyšet šumění vody. Slyšíte i vítr šumící v listí?

  • Pro děti. Chcete-li v lese zaujmout děti, dejte jim za úkol vytvořit co nejpropracovanější domeček pro skřítky. Ke stavbě mohou použít šišky, větvičky, mech a jiné lesní poklady. Figurku skřítka si vezměte s sebou a v nestřeženém okamžiku skřítka do domku nastěhujte. Radost v dětských očích bude léčivá sama o sobě!

"Les" si můžete vytvořit i doma, stačí k tomu aromalampa

Pokud je pro vás z jakéhokoliv důvodu obtížné vyrazit čerpat sílu do lesa, můžete si navodit lesní prostředí v pohodlí domova. Vyzkoušejte aromaterapii! Vonné esence zakoupíte v prodejnách zdravé výživy, v lékárně či na e-shopech a vaše večerní pohoda může získat nádech eukalyptu, cedru, čajovníku, cypřiše či borovice.

Dřevité vůně uzemňují a pomáhají nám najít rovnováhu a stabilitu tady a teď.

Jak esenciální oleje používat?

  • Zkuste nakapat několik kapek do difuzéru či aromalampy a provoňte prostor.

  • Přikápněte olej do spreje s alkoholem a vytvořte rychlý osvěžovač vzduchu.

  • Pár kapek na kapesníček poslouží jako pomůcka pro rychlou revitalizaci, hodí se i při zacpaném nosu.

  • Vytvořte si vlastní parfém smícháním oblíbeného esenciálního oleje s nosným olejem (hodí se mandlový, arganový či lískooříškový).

Esenciální oleje z dřevin jsou skvělá věc, pobyt v lese však plnohodnotně nenahradí. Není nad to vnímat les všemi smysly, a dosáhnout tak souladu s přírodou, který tolik potřebujeme.


Zdroj: Ncbi.nlm, Qz, Arborday, Psychologies.co, knihy Petera Wohllebena

88 zobrazení0 komentářů
bottom of page