top of page
Vyhledat

Potřebujete se rychle zrelaxovat? Zkuste bodyscan. Uvolní napětí a dodá novou energii do každého dne

Začínající podzim přináší spolu s šedivými dny i pochmurné myšlenky. Po návratu z práce se cítíme více unavení a bez energie než v teplých letních dnech. Naštěstí existuje spousta účinných způsobů, jak zůstat i přes nepřízeň počasí v pohodě, fyzicky i psychicky. Jednoduchou technikou pro napojení se zpět sami na sebe je tzv. bodyscan. Pojďte si projít vlastní tělo a zjistěte, jak se doopravdy cítíte!


Zahlceni povinnostmi každodenního dne si častokrát ani neuvědomujeme reakce vlastního těla. Plnění přání ostatních dáváme přednost před vlastními potřebami, volání našeho vnitřního hlasu mnohdy neslyšíme. Zkuste být s přicházejícím podzimem více pozorní a laskaví sami k sobě.


Relaxační technika pro obzvlášť zaneprázdněné jedince

Anglický termín „bodyscan“ značí myšlenkový proces, při kterém vědomě procházíte různé části svého těla a vnímáte pocity v nich. Bodyscan se používá jako nejběžnější technika při všech meditačních a relaxačních praxích, například na lekcích jógy nebo na psychoterapeutických sezeních. Díky své univerzálnosti se hodí jako skvělá technika pro rychlé zklidnění a naladění se sami na sebe, což bývá startovní bod jakékoliv další meditační praxe či vědomého tělesného cvičení (jóga, tai-či, bojová umění, pilates).


Kořeny hledejte na východě

Původ techniky „analýzy těla“, jak lze „bodyscan“ volně přeložit, sahá až do raného buddhismu, kdy se kladl velký důraz na uvědomění si dechu. V moderní době bodyscan proslavila známá vipassana meditace. V sanskrtu vipassana znamená „vhled“ – podrobný přehled o vlastním těle, mysli a pochodech v nich. Na západ se vipassana dostala koncem osmdesátých let, kdy ji začali vyučovat původní studenti buddhistických mistrů, a okamžitě si získala velkou přízeň veřejnosti.


Přínosy bodyscanu pro tělo i mysl

Analýza těla slouží k rychlému a příjemnému uvolnění tělesného napětí. I ve značném stresu se díky této technice budete schopni znova volně nadechnout a získat nad složitou situací jakýsi nadhled plynoucí z vnitřního klidu a sebejistoty. Další příznivé účinky bodyscanu jsou:

  • Zklidnění srdečního tepu a krevního tlaku

  • Prohloubení a zpomalení dechu

  • Podpora trávení díky vědomému prodýchávání břišních orgánů

  • Aktivace žláz s vnitřní sekrecí (včetně slinivky břišní), zvláště v kombinaci s různými dechovými technikami

  • Nácvik vědomého pohybu a ovládání částí těla, což je ideální jako terapie po úrazech pohybového aparátu

  • Navození vnitřního klidu a harmonie

Navíc si při vědomém uvolňování těla krásně odpočinete a po kvalitní praxi se budete cítit jako po několika hodinách spánku!



Praxe bodyscanu nevyžaduje nic než klid a trochu nerušeného času

K vlastní praxi bodyscanu nepotřebujete žádné speciální vybavení. Jediný nutný předpoklad je klidné a tiché místo, kde nebudete rušeni rodinou ani jinými vnějšími vlivy. Jak na bodyscan krok po kroku?

  • Vytvořte si příjemnou atmosféru. Zapalte si svíčku, provoňte prostor aromalampou s oblíbenou esencí, zatopte si v krbu, prostě tak, jak to máte rádi.

  • Připravte si relaxační prostor pro uvolnění vleže – ideální je jógová podložka.

  • Položte se, jemně si nadzvedněte pomocí prstů temeno hlavy, aby se protáhla krční páteř. Narovnejte celou páteř a končetiny nechte volně ležet podél těla.

  • Buďte v teple! Přikryjte se dekou, případně si dejte jednu vrstvu oblečení navíc a pro pohodlí si můžete podložit kolena nebo hlavu bolsterem či polštářem.

  • Zavřete oči a začněte jemně vědomě dýchat. Nespěchejte na sebe, ale zkuste dech jemně prohlubovat a posílat stále níže do břicha.

  • Několik dechových cyklů sledujte pouze vlastní dech. Všímejte si, jak se jemně zvedá břišní stěna a jak bedra dechem mírně tlačí do podložky pod vámi. Dokážete dech vnímat i v bocích pod žebry? Zkuste to!

  • Spolu s dechem zkuste pomalu prociťovat každou část vašeho těla. Začněte s prsty u nohou, projděte postupně v rytmu dechu celé dolní končetiny. S nádechem si vždy danou část těla uvědomte a s výdechem ji uvolněte.

  • Poté uvolněte stejným způsobem i celé horní končetiny, od konečků prstů až po rameno a lopatku. Cítíte tu úlevu?

Při prodýchávání páteře možná zaregistrujete jemné lupání mezi obratli. Je to známka toho, že dech skutečně působí i na páteř a odtahuje obratle od sebe, čímž dochází k příjemnému uvolnění.
  • Pokračujte v bodyscanu i v oblasti zad, poté projděte břicho a klidně se u něho zastavte delší dobu. Důkladně uvolněte břišní svalstvo a orgány a dovolte jim po dlouhé době konečně se cítit dobře.

  • Nezapomeňte ani na hlavu, pokožku pod vlasy a zvláště obličejové svalstvo. Uvolněte svaly kolem očí a úst, povolte i jazyk v ústech a nechte ho klesnout.

V obličeji často dochází k zadržování napětí. Všimněte si toho u druhých i sami u sebe. Jste-li ve stresu, vaše čelisti jsou stažené a svaly kolem očí jsou v napětí. Při bodyscanu to vše můžete rozpustit.
  • Po projití všech částí těla izolovaně zkuste ještě jednou uvolnit celé tělo naráz. Pomocí několika nádechů a výdechů nechte odejít z těla poslední zbytky napětí a neklidu. K důkladnější a snazší relaxaci vám dopomůžou různé relaxační techniky, například vizualizace energie.

Bodyscan pomáhá k rychlejšímu zotavení po úrazech

Velkou výhodou bodyscanu je, že jej mohou provádět skutečně všichni včetně nemocných lidí. Žádná diagnóza není překážkou k tomu, abyste si dovolili cítit se ve svém těle o kousek lépe. Tuto techniku tak ocení zejména sportující lidé, jimž úraz či nemoc zkomplikovali aktivní životní styl. I přes svůj handicap mohou pomocí mysli uvolňovat a později i posilovat svaly, a pomalu tak pracovat na cestě ke zdraví. Síla myšlenky má zvláště v těchto případech takřka hmatatelnou moc. Zkuste to i vy!


Zdroj: Socialwork, Anahana, časopis Jóga dnes

7 zobrazení0 komentářů
bottom of page